1, 2, 3 ... Actie!

Het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten wil samen met jou, met jouw school, jeugdvereniging of sportclub werk maken van een pestvrije omgeving voor kinderen en jongeren. Daarom voeren we jaarlijks campagne via:

 

Vlaamse Week tegen Pesten in 2019?

Die loopt van 22 februari tot 1 maart 2019!

Meer info over de nieuwe campagne volgt maar dat wil niet zeggen dat jullie enkel kunnen afwachten. Want ...  er valt wat te winnen!

  • De wedstrijd 'Pesten, check it out' voor jeugdverenigingen - editie 2019 is gestart! Jeugdorganisaties kunnen deelnemen tot en met zondag 24 februari en maken kans op een prijs van €500 tot €1000.
  • De nominaties voor de wedstrijd 'Pesten, dat kan niet' voor scholen - editie 2019 zijn ondertussen afgesloten. De genomineerde kandidaten bereiden nu hun dossiers voor. Op 22 februari kennen we de winnaar van €2500 en de andere laureaten.

Meer info over beide wedstrijden vind je hier.

De Vlaamse Week tegen Pesten brengt het thema 'Pesten' een week lang extra onder de aandacht. Uiteraard los je met zo'n campagneweek niet alle problemen op. Zelfs niet als we het elk jaar doen. Als school, jeugdvereniging of sportclub werk je best een sterk plan uit om pesten te voorkomen en aan te pakken. Hieronder lees je dat zo'n plan niet heel ingewikkeld hoeft te zijn. Bovendien pluk je er het hele jaar de vruchten van! 

 

Een jaar lang tegen pesten?

Laat je elke maand inspireren door een andere bouwsteen van een goed antipestbeleid. Zo geven we pesten samen een heel jaar geen kans! #samentegenpesten

Door elke maand te focussen op een nieuwe bouwsteen van een goed antipestbeleid, maak je zo een jaar lang werk van de strijd tegen pesten. Elke bouwsteen benoemt acties waarmee je pesten voorkomt of kunt aanpakken. Veel succes!

September: Wij werken aan een goede sfeer in de groep

Zet maximaal in op een goede groepssfeer en een gevoel van verbondenheid. Maak tijd vrij voor kennismakingspelletjes en samenwerkingsopdrachten. 

Want het is makkelijker om iemand te pesten die je niet goed kent. Versterk de banden tussen kinderen en jongeren om pesten te voorkomen.

Oktober: Wij maken duidelijk: pesten kan niet

Maak in jouw team duidelijk dat pesten in geen enkel geval kan. Maar verstaat iedereen ook hetzelfde onder pesten, plagen en ruzie maken? Praat er eens over. En maak afspraken over wat kan en wat niet.

November: Wij vertellen kinderen en jongeren waar ze terecht kunnen

Zorg ervoor dat kinderen en jongeren weten waar ze terecht kunnen met vragen of problemen. Kunnen ze je aanspreken, mailen, bellen of een briefje schrijven? Spreek af met alle begeleiders welke stappen je onderneemt wanneer een kind of jongere een probleem signaleert.

December: Wij geven ouders een plaats in onze organisatie

Laat aan ouders weten wie ze kunnen contacteren met vragen over pesten. Vertel hoe jullie problemen voorkomen en aanpakken. Betrek hen als je een pestsituatie wilt oplossen.

Januari: Wij praten over gevoelens en leren onze grenzen kennen

Gevoelens mogen geen taboe zijn. Stimuleer jongeren om te praten en na te denken over hun eigen ervaringen. Zo leren ze hun eigen grenzen kennen en staan zo sterker in hun schoenen. Hun zelfvertrouwen groeit, waardoor ze beter kunnen omgaan met pesten.

En vergeet ook jezelf niet: als jij je als begeleider niet goed in je vel voelt, is het moeilijk om jongeren te begeleiden. Praat en ventileer dus ook jouw gevoelens en bewaak goed je grenzen.

Februari: Wij maken het plezant online

Maak van de online wereld een fijne en veilige plaats voor kinderen en jongeren. Toon hen de mogelijkheden, en ook de gevaren.

Maart: Wij brengen variatie in spel en les

Doe het eens anders! Met voldoende variatie in spel, lesvormen, methodes en / of activiteiten zorg je ervoor dat elk kind of jongere iets vindt dat leuk is en goed lukt.

April: Wij zoeken samen naar oplossingen

Leer kinderen en jongeren zélf hun conflicten oplossen. Daar leren ze het meeste uit. Coach hen daarbij, en help hen wanneer het niet lukt. Zoek samen naar hoe je ervoor zorgt dat het probleem zich niet meer voordoet in de toekomst.

Mei: Wij houden rekening met de mening van kinderen en jongeren

Vraag input aan kinderen en jongeren en doe er iets mee. Het geeft hun zelfvertrouwen een boost als ze verantwoordelijkheid krijgen. Bovendien zijn regels die je zelf mee bepaalt, gemakkelijker om te begrijpen en te volgen.

Juni: Wij zetten elkaar in de bloemetjes

Maak tijd om de goede momenten in de groep te vieren. En geef elkaar complimentjes bij de vleet. Zet af en toe iemand in de bloemetjes die het dubbel en dik verdient. Wie zich goed voelt, heeft minder nood om te pesten. Win-win dus!

 

In de kijker
Cyberpesten
Cyberpesten
les médecins de soins de mt pleasant http://belgiquepharmacie.be/ la santé compte d'épargne règles 2012